Sundhedsformidling på rumrejse
På en skypeforbindelse fra Houston til Vejle tog den danske astronaut Andreas Mogensen mig med ud i rummet. Et vidne om, at hverken geografisk afstand eller corona kan spænde ben for den gode historie.
Et lille hoved med lyst hår dukker op i siden af skærmen, mens Andreas Mogensen sidder klar til at fortælle om, hvordan muskelmassen skrumper ind, når man befinder sig i rummet. Men først skal familiefaren lige klare opgaven med at binde 3-årige Frederiks snørebånd.
Det er formiddag i Houston, og Andreas’ kone Cecilie er på vej ud ad døren for at sende deres tre børn i vuggestue, børnehave og skole. Nu har Andreas ro til at blive interviewet.
Hvis du ikke lige kan huske, hvem Andreas Mogensen er, så er han den første – og fortsat eneste – dansker, der har været i rummet. Det skete i 2015. Nu bor han i Houston Texas, hvor han arbejder som den europæiske rumorganisation ESAs repræsentant hos NASA. Han har sagt ja til et interview til sundhedsmagasinet Krop+fysik for at gøre os klogere på, hvad det er, der sker med kroppen i vægtløs tilstand. Og hvad vi kan bruge den viden til på jorden.
Selvom Andreas Mogensen har fortalt sine rumhistorier mange gange, gør han det med en hel særlig indlevelse. Og med det store smil, der kendetegner den danske astronaut. ”Her er en mand, der brænder for sit arbejde,” tænker jeg.
Vi kommer omkring rumsyge, at astronauterne bliver lavere i rummet, rumfitness og om at gå ind i vægge, når man igen sætter sine fødder på jordkloden.
Det går langsomt, når Andreas fortæller, og billedet fryser jævnligt. Som om Andreas stadig befinder sig i rummet. En enkel gang må vi lægge på og ringe op igen. Alligevel bremser den dårlige forbindelse ikke den gode historie.
I mange af vores sundhedsmagasiner taler vi med en kendis som Andreas Mogensen. Ikke fordi personen er kendt. Men fordi vedkom-
mende har oplevet noget på egen krop, som læserne kan identificere sig med. Fordi det vækker nysgerrighed, når et kendt ansigt åbner op. Og fordi vi derigennem kan fortælle de vigtige historier om det sunde liv.
Andreas Mogensens oplevelser i vægtløs tilstand kan bruges til at forklare, hvorfor du tager nogle dage om at få kræfterne igen efter to uger med lungebetændelse. Han og andre astronauters arbejde kan også bruges til forskning i kræftceller eller udvikling af medicin. Og netop den del er vigtig.
For én ting er, at jeg forstår, hvad Andreas fortæller om og personligt finder det interessant. Kunsten derimod ligger i at kunne tale de vigtige sundhedshistorier ind i borgernes hverdag. At tage dem med op i rummet og inspirere dem.
Efter at have hørt om Andreas Mogensens fascinerende rumeventyr har jeg et sidste spørgsmål til ham: – Hvad er din største drøm som astronaut?
– Min største drøm er at lande på Månen eller Mars. Det at kunne åbne lugen og sætte fødderne i en anden verden. Det er det ultimative, svarer han.
Interviewet er slut, og Andreas og jeg lukker skypeforbindelsen ned. Imens lever fortællingen videre.
3. Hvad er vigtigt for dem, hvad er der udfordringer, drømme og håb?
2. Perspektiver historien. Hvilke muligheder giver den nye viden fx for at få et sundere liv?
1. Bring personer i spil, som borgerne kan spejle sig i eller ser op til. Det kan være andre borgere eller en kendis.
Læs hele artiklen og om flere projekter i Mediegruppens nye magasin. Du kan også få hele magasinet tilsendt gratis her.
Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.