Mennesket og fortællingen først

Forkromede strategiplaner og tandløst bureaukratisprog i kontakten med borgerne er ikke noget, der huer Karin Holland, tidligere direktør for velfærd og sundhed i Horsens kommune. I sine 20 år som topchef i kommunen har hun arbejdet for at skrælle alle fremmedgørende lag af i kontakten til borgerne. Derfor var det et naturligt valg for hende, da Mediegruppen for fire år siden blev udvalgt til at lave kommunens nye magasin, Dit Helse Horsens.

Karin Holland fremtræder altid selv, som hun gerne vil have, at borgerne i Horsens Kommune gør i kontakten med hinanden. Nemlig nærværende, åben og lydhør over for det menneske, hun sidder overfor – og altid villig til at anskue livet og tilværelsen på nye måder.

Sådan er hun også denne råkolde decemberdag, hvor hun skal fortælle om, hvorfor hun og Horsens Kommune i sin tid valgte Mediegruppen til at udgive et helt nyt magasin, Dit Helse Horsens. Udgivelsen skulle sættes i verden for at knytte borgerne sammen i livgivende og inspirerende fællesskaber med det gode og sunde hverdagsliv som fortegn.

– I mange år har vi i Horsens Kommune i hele vores tilgang til borgerne arbejdet efter, at det handler om fællesskaber. At vi fra kommunen skal komme ud til borgerne og ikke omvendt. At det er borgerne, der definerer, hvad de har behov for, og så faciliterer vi rammerne fra rådhuset. Det er fællesskaber og dermed den levende fortælling, der får det hele til at rykke. Historier, som giver mod og virkelyst til andre, fordi de netop kan spejle sig selv i de artikler, som Dit Helse kommer med, forklarer Karin Holland, der netop er gået på pension.

Horsens Kommune kunne for fire år siden have valgt en anden tilgang, nemlig selv at producere magasinet, der udkommer to gange om året, fra sin egen kommunikationsafdeling.

– Den løsning valgte vi fra. Det ville være signalforvirring, hvis magasinet blev lavet fra rådhuset, fordi det netop handler om det levede liv, set ud fra borgerens perspektiv. Det er ude hos den enkelte borger, og det fællesskab, der opstår, og som vi så gerne støtter, at det hele skal gro. Derfor var det vigtigt for os at få magasinet lavet af folk, der er vant til at færdes derude i felten og samtidig har store kompetencer inden for borgernær kommunikation og journalistik, fortæller Karin Holland. 

Alle har værdifulde ressourcer

Alle mennesker – ligegyldigt, hvor traumatiserede de er, har ressourcer, som kan have stor værdi for fællesskabet, mener Karin Holland.

I vores samfund er der en klar tendens til at se folk i svære situationer som ofre.

– Det, mener jeg, er forkert, for min erfaring viser, at folk er langt mere robuste, end man måske skulle tro. Der hersker også en udbredt tendens til, at når det er synd for nogen, ja så er det lig med ‘send flere penge’. Det materialistiske fylder alt for meget. Og det er menneskefortællingerne i Dit Helse med til at rette op på, siger Karin Holland og tilføjer:

– Ved at udgive magasinet anerkender vi ressourcerne hos borgerne. Vi viser dem respekt ved at fortælle deres historie. Dermed kommer bladet til at leve ved at sprede inspiration og livsmod. En forkromet strategi om medinddragelse, som signalerer, at borgeren skal ind på kommunens banehalvdel, som for øvrigt er et fy-ord hos Karin Holland, kan ikke rykke på samme måde – det sker kun gennem et andet menneskes historie. Hverdagsfortællingerne er vigtige at få frem, når det gælder om at få gødet jorden for det gode liv, understreger Karin Holland, der selv godt kan lide at sidde med et fysisk magasin i hånden. Et magasin, som helt konkret kan føles mellem hænderne, gør godt, siger hun og tror på fremtiden for det trykte magasin. 

Fortællingen som vigtigt redskab

I de fire år, Dit Helse Horsens er udkommet, har der selvfølgelig været meget fokus på at prioritere og anvende pengene til de mest sårbare. Men Karin Holland har holdt fast i, at det ikke er magasinet, som skal ryge ud af budgettet.

– I den forbindelse vi jeg gerne rose vores politikere og borgmester – de stiller sig nemlig ikke tilfredse med at skrue et budget sammen uden at forpligte sig på, hvad der virker bedst. Om pengene er givet godt ud i forhold til borgernes ve og vel. 

Jeg oplever, at der her er stor forståelse og tillid til narrativet om, at det er historien om det levede liv og fællesskabet, der bringer os videre – både som borger og kommune, forklarer Karin Holland og uddyber:

– Ikke mindst er der tillid til, at vores indsats med Dit Helse er vigtig, selvom effekten af magasinet ikke kan måles, men at det måske alligevel batter noget i den sidste ende. For vi kan jo ikke som sådan måle folk, der bliver inspireret. Og, hvis vi forpligtede borgerne til at melde tilbage til os om, hvad de har fået ud af at læse Dit Helse, så ville vi i den grad modsige os selv i missionen med magasinet. Vi sender bladet ud til borgerne som inspiration og anerkendelse – og så må magasinet leve sit eget liv derude sammen med borgerne.

Tro på det og hold fast

Karin Holland pointerer, at beslutningen om at ville udgive et magasin som Dit Helse bygger på mod og på at turde.

Nu overlader hun stafetten til en anden. Hun har nemlig besluttet at gå på pension ved udgangen af december måned. Hun har i sine 20 år som topchef for velfærd og sundhed i Horsens Kommune samarbejdet med hele tre borgmestre og seks forskellige byråd. I sig selv noget af en fortælling om et menneske, som har gjort en meget stor forskel, og som fortjener at være en stor inspiration og rollemodel for andre topchefer, der også gerne ville turde at vælge den menneskelige og respektfulde dimension i forhold til borgernes ve og vel frem for forkromede og blodløse strategiplaner. 

Dit Helse – skaber levende relationer med det gode liv for øje

Med magasinet Dit Helse får din kommune en enestående chance for at styrke samtalen med borgerne, så den bliver vedkommende og relevant for alle målgrupper. Magasinet består af artikler, skræddersyet til at fortælle om temaer, initiativer og nye muligheder, der fører til det gode liv – i din kommune. Indholdet bliver matchet og kombineret med artikler fra magasinet Helses store bagkatalog. På den måde bygger Dit Helse videre på den platform, som Danmarks ældste og mest læste sundhedsmagasin allerede har.

Læs hele artiklen og om flere projekter i Mediegruppens nye magasin. Du kan også få hele magasinet tilsendt gratis her.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”