Når mennesket gør en forskel

I foråret 2022 skulle Skjern Paper aflægge virksomhedens klimarapport. Man valgte at omdøbe den og kalde det en bæredygtighedsrapport. Hvad forskellen er, og hvorfor man tog den beslutning, er der en helt særlig grund til.

Umiddelbart er det en enkelt sag for Skjern Paper at fortælle, hvad de gør, som er godt for miljø og klima. Siden virksomhedens start i 1965 har man produceret pap og papir af genanvendt materiale, og i dag er man den eneste papirfabrik tilbage i Danmark. Siden starten i 60’erne er produktionen udvidet – dog uden at gå på kompromis med miljø- eller klimavenlighed.

I 2020 trådte virksomhedens salgsdirektør, Nikolaj Bjerre Thybo til som administrerende direktør, og han er ikke i tvivl om, at fremtiden er cirkulær. Strategier, processer og planer involverer derfor, hvordan Skjern Paper i fremtiden kan være endnu mere bæredygtig.

– Den, der har evnerne, har også pligten. Alle har mulighed for at hjælpe. Vi har som virksomheder hver vores indgangsvinkel, men alle kan gøre noget for at bidrage til mere bæredygtighed, lyder det fra den administrerende direktør.

Fremtiden er cirkulær

Det helt særlige ved Skjern Paper er, at man ikke er begyndt at tænke cirkulært, fordi det er en nødvendighed. Det er virksomhedens fundament, og man går længere end til blot at genanvende papiret.

I hele produktionen er det cirkulære tænkt ind. Med målet om CO2-neutralitet strammer man op og ser, hvor man kan gøre det endnu bedre. Et godt billede på et cirkulært tiltag er, at de 3.200 husstande i Skjern by bliver opvarmet med fjernvarme produceret af overskudsvarme fra Skjern Paper. Processen gør en stor forskel på Skjern Fjernvarmeværk, hvor man også arbejder dedikeret mod at blive CO2-neutral. Her fungerer overskudsvarmen fra papirfabrikken som flyvemaskinen, der gør rejsen mulig.

Men hvorfor så bæredygtighed, når målet er CO2-neutralitet?

– Grunden til, at vi valgte at kalde det en bæredygtighedsrapport, er, at det er mennesket, der gør forskellen. Har vi ikke de rigtige mennesker, kan vi ikke skabe noget som helst, mener Nikolaj Bjerre Thybo.

Standarder og certificeringer skal give mening

Med det perspektiv kunne man forestille sig, at ledelsesstilen hos Skjern Paper udelukkende handler om bløde værdier. Sådan er det langt fra. Den administrerende direktør har et skarpt blik på den økonomiske bundlinje og virksomhedens vækstpotentiale. At bæredygtighed er alt andet en floskler og flotte ord, er der tydelig bevis for. Man kunne fristes til at sige – vi er i Vestjylland, hvor man til trods for en stor himmelhvælving ikke er til højtflyvende tanker og udtalelser om sig selv.

Certificeringer på kvalitet og miljø tæller derfor både ISO 14001, ISO 9001, ISO 50001, FSC, PEFC og Global Compact. Man har tilsluttet sig FN’s verdensmål og har tydeligt defineret, hvordan man arbejder med udvalgte delmål. CO2 bliver i rapporten opgjort i forhold til Scope 1 og 2 og fra 2023 er Scope 3 også med.

– Med scope 1, 2 og 3 kan vi se, hvor vores CO2-forbrug stammer fra. Det er nødvendigt, når vi vil reducere det. Nu kan vi arbejde struktureret i forhold til både energiforbrug, ressourcer og investeringer, lyder det fra den administrerende direktør.

Fortællinger forandrer verden

En vigtig del af Mediegruppens DNA er, at vi tror på, at fortællinger forandrer verden. Vi er vokset ud af en magasinkultur og bruger journalistiske greb, når vi hjælper vores kunder med at kommunikere. Det betyder, at vi anbefaler at sætte mennesket forrest i kommunikationen. Også i en bæredygtighedsrapport, hvor kravet er en del fakta. Hos Skjern Paper stemmer fokus på fortællingen og det journalistiske greb heldigvis helt overens med blikket om, at mennesket gør den største forskel. Derfor fylder de personlige fortællinger en stor del af rapporten, der er blevet præcist som den administrerende direktør drømte om.

– Rapporten går mere i dybden og bliver meget mere levende. Vores kunder kan meget bedre identificere sig med os. En af vores største kunder, der har set rapporten, siger, at de kan mærke vores dna, og at rapporten giver en større forståelse for, hvem vi er, og hvorfor vi gør, som vi gør, siger han og fortsætter:

– Og det, at vi tør og står frem, og medarbejderne bliver stolte af at være her. Det betyder utrolig meget.

Rengøringsassistenten læser mødereferater

En af dem, der har sagt ja til at stå frem, er en af virksomhedens rengøringsassistenter, Tania. I syv år har hun været en synlig del af holdet, en vigtig del af hverdagen og med på kundebesøg i England. Hun er stolt over at være en del af et sted, hvor man genanvender. Så stolt, at hun med stor glæde læser mødereferater for at følge med i, hvad der sker i virksomheden.

Men hvorfor synes den administrerende direktør, at det er vigtigt, at Tania kommer med på kunderejse til England?

– Det er det, fordi alle i virksomheden er vigtige. Tania føler sig som en del af noget større og kan se, hvad hun bidrager til. Det er vigtigt og betyder også, at hun har et tættere bånd til os, fortæller Nikolaj Bjerre Thybo.

Fortællingen om Tania er én ud af flere i Skjern Papers bæredygtighedsrapport. En anden er fortællingen om Jay, der har været ufaglært og blandt andet slagteriarbejder på akkord. Indtil for tre år siden, hvor Skjern Paper tilbød ham en uddannelse som procesoperatør. Skal vi nævne en tredje, bliver det Kurt, der er truckfører og cykelrytter i fritiden. En interesse, der fik ham til at søge om at komme med på Team Rynkeby. Det blev et ja. Også da han spurgte, om Skjern Paper ville støtte op – økonomisk.

Tro mod fortællingen

Mødet med rækken af medarbejdere og muligheden for at lytte til de mange fortællinger, var ikke bare en arbejdsopgave, men på alle måder en god oplevelse. Det mest særlige var måske, at det, der var vigtigt for ledelsen, også var det, medarbejderne pegede på som betydningsfuldt. Et godt tegn på, at der er noget, der virker i den interne kommunikation. Og at det, at mennesket gør en forskel, er mere end en flot sætning. Det er fundamentet for gode fortællinger, der rækker langt ud over en virksomhed i Skjern.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”