“Når jeg tager rapporten frem, bliver jeg glad”

En rapport betyder ifølge ordbogen en formel redegørelse udarbejdet på bestilling. Men det er ikke tilfældet med Damstahls CSR-rapport. I samarbejde med Mediegruppen skabte stålgrossisten en rapport med lyse farver, naturbilleder, der vækker lysten til at skabe forandring hos den, der læser.

En CSR-rapport? Er det ikke bare en bunke papirer, som alle virksomheder er nødt til at få udarbejdet? Sådan var det ikke for Damstahl. Som rustfri stålgrossist sælger virksomheden materialer, der baserer sig på genanvendelse. Branchens fremstillings- og logistikprocesser står dog samlet set for et markant CO2-aftryk, og Damstahl er ikke bleg for at gå i front med at opfordre alle aktører i branchen til øget fokus på bæredygtighed. Det gælder også gennem en CSR-rapport, der skiller sig ud. Selv corona kunne ikke stå i vejen for den ambition.

– Vi gik i gang med at udarbejde rapporten, da coronakrisen kom, og jeg stillede derfor mig selv spørgsmålet, om vi skulle udskyde CSR-arbejdet et år. Men at tage ansvar for vores klima og klode er for vigtigt. Det kan vi ikke lade vente, siger Michael Lund, der er direktør for Damstahl.

Læs også: “Et billede siger mere end 1000 ord

Lysten til forandring

Rapporten er trykt ansvarligt. Med det nordiske Svanemærke, der stiller de strengeste miljøkrav i verden. Man kunne sagtens have holdt sig til en PDF-fil, som kunne læses på skærmen. Men Damstahl valgte bevidst trykformatet, fordi det lægger op til mere fordybelse.

– Når jeg tager rapporten frem, bliver jeg helt glad. Det er lækkert med en tryksag i hånden, som giver mulighed for at fordybe sig og tage sig tid, fortæller Michael Lund. 

Og når nu rapporten skulle trykkes på lækkert papir, blev billeder og grafiske elementer også vigtige komponenter. Grønne farver og billeder af bøgeskove pryder siderne.

– Når man møder en rapport, er den ofte fyldt med tal og tekst, og personligt skal jeg tvinge mig selv til at få den læst. Især temaet om bæredygtighed og virksomhedsansvar forstår man bedre gennem billeder, figurer og diagrammer.

Vi har valgt fine, lyse og positive farver, som skal vække lysten til at skabe forandring hos den, der læser, forklarer Damstahls direktør.

Hjælper leverandører i gang

Lysten til at skabe forandring er netop vigtig. Damstahl har som mål at reducere sit eget direkte CO2-aftryk med 70 % inden 2030. 

Derudover sætter stålgrossisten hårdt ind på at påvirke til en kraftig reduktion også af den indirekte CO2-påvirkning, som udgør hele 99 % af virksomhedens samlede CO2-aftryk. Bl.a. derfor er Damstahls CSR-rapport også sendt til virksomhedens leverandører.

– Vi har ikke udviklet en CSR-rapport for at fremstå som miljøvenlige over for vores kunder. Vi gør det, fordi der er handling bag. Når vi sender rapporten ud til leverandørerne, opfordrer vi dem til at tage ansvar. Derfor guider vi dem også til at få styr på deres beregninger. På samme måde tilbyder vi vores kunder et værktøj, hvor de tydeligt kan se, hvilken forskel det gør på deres CO2-aftryk, om de vælger europæiske materialer frem for asiatiske. Hvis vi kun taler, sker der ikke noget, siger Michael Lund.

8. gang er lykkens gang

Selvom Damstahl havde en klar idé om, hvilket indtryk den færdige rapport skulle give til samarbejdspartnere, kunder og andre interesserede, så var udarbejdelsen også en proces. Nogle sider var igennem flere forslag til billleder og opsætning, før de blev færdige.

– Jeg oplevede en stor fleksibilitet, og Jacob fra Mediegruppen var i hele layoutforløbet god til at tage dialogen med os. Det har stor betydning for det endelige resultat. Nogle gange skal der 8 gange til, før det bliver helt rigtigt. 

Når Damstahl taler CSR, gælder det hele vejen rundt. De måler også CO2 -udslippet på leverandørernes lastbiler. På den måde er leverancen af rustfri stål gennemsigtig for kunden fra start til slut. 

Læs hele artiklen og om flere projekter i Mediegruppens nye magasin. Du kan også få hele magasinet tilsendt gratis her.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”