Grøn omstilling – et nyt forretningspotentiale

På Mediegruppens gå-hjem-møde tog Thomas Torp gulvet og inviterede os ombord på GRAKOMS ansvarlighedsrejse. En rejse, der startede for over 25 år siden – dengang det kun var ”hippier”, der talte om klima.

I dag står vi over for en ny virkelighed, hvor omverdenen stiller krav i forhold til klima, miljø og ansvarlighed generelt. En virkelighed, der presser mange organisationer og virksomheder. Derfor er der opstået et behov for fornyelse – for at genfinde kernen. Den proces har man været igennem i brancheorganisationen GRAKOM, der for halvandet år siden oplevede, hvordan papir og tryksager blev forbundet med skovdød. En skrøne naturligvis, men noget mange var begyndt at tro på.


”GRAKOM er verdens grønneste branche”

Selvom GRAKOM har arbejdet med miljø i over 25 år, har udviklet klimaberegningsværktøjet, ClimateCalc og et grafisk CSR-Kodeks, var der ingen, der så branchen som ”grøn”. Og selvom ansvarligheden allerede var etableret, har det været en rejse for GRAKOM, da de besluttede at sætte fokus på at synliggøre den grønne omstilling.

”Det har været en lang rejse med mange steps. Vi startede med en erkendelse af, at vi de seneste 25 år har taget ansvar. Vi har gjort det godt. Det er os, der går forrest. Vi ER verdens grønneste grafiske branche. Men vi er også bevidste om, at vi er de eneste, der ved det,” siger Thomas, når han fortæller, hvor rejsen startede.

Derfor var der behov for at sætte ord på ansvarligheden. Og da man begyndte at sige ordene højt – ”vi er verdens grønneste branche” – skete der noget. Med ordene fulgte en stolthed og en lyst til at gøre mere. I GRAKOM oplevede man medarbejdere og medlemmer tage førertrøjen på og tage del i målet om at komme skrønerne til livs. 


Den grønne omstilling bliver et konkurrenceparameter

Ansvarlighed er et af tidens væsentligste krav til organisationer, virksomheder og kommuner. Og går man forrest, oplever man en konkurrencefordel. Ens medarbejdere og kunder bliver ambassadører, og man styrker sit omdømme og gennemslagskraft – to ting, der er essentielle for troværdigheden, betydningen og synligheden.

For GRAKOM står det klart, at den grønne omstilling og ansvarlighed er i medlemmernes interesse. For når medlemmerne skal konkurrere med leverandører fra udlandet, er den største konkurrencefordel ansvarligheden. Ligesom det også er i mange andre brancher. 

”Det her, det tror vi på, er i vores medlemmers interesser. Vores medlemmer skal konkurrere med udlandet, og vi kan ikke konkurrere med lave lønninger. Det skal vi ikke. Men det her giver en konkurrencefordel,” siger Thomas Torp, når han skal understrege den konkurrencedygtige fordel i den grønne omstilling.


Fra overvejelse, til ord, til handling

Det kan virke uoverskueligt at komme i gang med den grønne omstilling. Hvor skal man starte, hvad er vigtigt, og hvordan skal man gribe det an? For GRAKOM har processen været altafgørende. Og da Thomas blev spurgt, hvordan man kommer i gang med at stille om til grønt, var svaret enkelt:

”Det handler om at tage hul på rejsen og være omstillingsparat. Man behøver ikke en færdig plan fra starten, og vi behøver ikke løse alle problemer på én gang”.

Et godt råd fra Thomas er, at man sætter sig nogle mål. GRAKOM har tilsluttet sig Global Compact, som kræver en rapport, der skal dokumentere ens indsats og konkrete handlinger i forhold til ansvarlighed. Det skal organisationen leve op til, og det har betydet fokus.

– Vi er gået fra at være verdens grønneste branche sådan i smug. Til at vi vil være verdens grønneste kommunikationsindustri – med stolthed.

Se hele præsentationen her:

Nysgerrig? Bestil
vores magasin med cases og fortællinger

Få inspiration til kommunikation og samtale med borgere og medlemmer. Bestil vores magasin, som udkommer primo januar 2021 og få nye perspektiver om borgerkampagner, samfundsudvikling og fastholdelse af medlemmer. Det nyeste nummer har temaet: ‘Den nye dagsorden’. Hidtil har vi skrevet det, som kunderne gerne vil have, men i forandringstider er der brug for strategisk tænkende kommunikatører, som kan hjælpe dem til at sætte en ny dagsorden. 36 sider, mere format og mere viden. 

Magasinet er gratis. Vi sender det direkte til din postkasse. Dine oplysninger bruger vi kun til at sende magasinet samt følge op på, hvorfor du fandt det relevant.

Bestil det her

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”