Fra benspænd til konkurrencefordel

I 2020 lancerede interesse- og erhvervsorganisationen GRAKOM kampagnen ’Tryk med ansvar’. En kampagne, som viser, hvordan den danske grafiske branche tager ansvar for skoven, miljøet, klimaet og samfundet.

Miljø og klima. Formodentlig er det, hvad mange af os husker fra Folketingsvalget i 2019. Borgerne gav deres mening til kende, så det gav genlyd i skoletiden, ud i gaderne og ind i bestyrelseslokalerne.

– Miljø- og klimatemaet voksede eksplosivt. Det gjorde, at danske virksomheder pludselig stod på en brændende platform. Der kom et pres på alle sider af erhvervslivet om at levere på miljø og klima, lyder det fra Thomas Torp, der er administrerende direktør i GRAKOM.

Netop den brændende platform blev startskuddet til kampagnen ‘Tryk med ansvar’. Et kærkomment wake up call, fordi den grafiske branche allerede var langt.

Verdens grønneste grafiske branche

Gennem de sidste 25 år har den danske grafiske branche arbejdet vedholdende på klima- og miljøfronten. Tryksagens livscyklus er miljøoptimeret, og klimabelastningen er reduceret. Der er skabt energieffektive produktioner, transporten er minimeret, og størstedelen af danske tryksager er svanemærkede. Der har været en ambition om at gøre en forskel, og man har udnyttet nye teknologier til at gøre det bedre.

Det er der bare ikke mange, der ved. Mange kommunikations- og markedsføringsansvarlige har et billede af, at de handler miljørigtigt og klimavenligt, hvis de undgår at købe tryksager. Det, der reelt er en konkurrencefordel for danske grafiske virksomheder, er dermed blevet et benspænd. 

– Vores udfordring er, at vi har gjort en hel masse. Vi er i dag verdens grønneste grafiske branche. Det er der bare ikke ret mange, der ved. En af grundene er, at der er meget kompliceret stof i det her, lyder det fra Thomas Torp.

Kunne se det, vi ikke selv kunne se

Da GRAKOM og Mediegruppen indledte samarbejdet omkring ansvarlighedskampagnen, startede en proces med ideudvikling og dialog. Flere kreative ideer kom på bordet, og formuleringer blev vendt, indtil budskaber og fakta stod helt klart. 

– Før vi startede den her proces, blev alt kommunikeret meget, meget teknisk. Inklusiv når jeg selv talte om det. Det er kompliceret og umiddelbart uoverskueligt stof. At det i dag er oversat til en tydelig og let forståelig kommunikation, skyldes samarbejdet, hvor kommunikationsfolk udefra gav kompetent modspil, stillede kvalificerede spørgsmål og forstod substansen, lyder det fra Thomas Torp, der fortsætter 

– Jeg vil sige, at vi har fået en sparring, der ligger over det, jeg forventer fra kommunikationsfolk. Der har været holdning til, hvad der skal til for, at det bliver godt. Og bare fordi, det er mig, der betaler regningen, har jeg ikke altid fået ret.

Skrøner i front og fakta på bordet

Ét er at skabe en kampagne, der gør kommunikationen enkel. Noget andet er at få slået hul igennem til modtagerne og få skabt opmærksomhed omkring, at den danske grafiske branche er helt i front på den grønne omstilling. Krogen blev de skrøner, der eksisterer om tryksager både professionelt og i folkemunde. 

– Vores medlemmer møder igen og igen fejlagtige opfattelser. Det gør det oplagt at tage fat i skrønerne, så vi kan tage dialogen og få fakta på bordet. Det giver vores medlemmers kunder en reel mulighed at tage ansvar, fortæller Thomas Torp.

Netop fakta er blevet et vigtigt omdrejningspunkt i hele kampagnen. Første skridt har været at give GRAKOM’s medlemmer en værktøjskasse med materiale, som de kan bruge i dialogen med deres kunder.

– Det her handler også om stolthed. At vi skal inspirere og motivere vores medlemmer, så vi i fællesskab kan løfte barren. Vores medlemmer skal stolt gå ud og fortælle, at vi tager ansvar. Jeg har fået rigtig god respons fra dem. De engagerer sig. Men jeg har også fået et rigtig godt værktøj til den politiske dialog og har haft materialet med ude hos NGO’er og på Christiansborg. Der bliver taget godt imod det, slutter Thomas Torp. 

Blandt kampagnens elementer er:

Trykmedansvar.dk, som har haft 40.846 besøg.

Værktøjskasse med trykte fakta og foldere til alle GRAKOM’s medlemmer. Et særmagasin med fokus på ansvarlighed blev sendt direkte ud til de 5.000 største virksomheder i Danmark.

Annoncer trykt i 11 fagblade.

158.987 visninger af sponsorerede opslag på LinkedIn.

127.636 visninger af sponsorerede opslag på Facebook.

7.324.747 visninger af Google Display bannere.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”