Det hele behøver ikke bimle og bamle …

Fra en stil, der bedst kunne kaldes legesyg, til et mere stramt koncept – som stadig udfordrer hver eneste gang! Mediegruppens tegnestue har været på overarbejde med Grakoms medlemsblad Udkom.

Jacob var begejstret over opgaven. Men han vidste også, at den ville koste ham blod, sved og tårer.

– Relanceringen af Udkom var en vildt fed opgave for mig, husker Mediegruppens Art Director Jacob Pedersen.

– Men det var også krævende, fordi det var anden gang, Mediegruppen skulle udvikle på samme blad. Det var anden gang, JEG skulle skabe fornyelse på bladet. Afslutningen på en lang rejse.

Helt samme blad var det naturligvis ikke. Forgængeren for Udkom hed Aftryk, og det havde en meget legesyg profil, fordi det bl.a. havde til formål at vise de mange grafiske virkemidler, medlemmerne kunne byde på.

Udkom blev udviklet i 2015 og skulle bl.a. være et udtryk for, at en stor del af Grakoms medlemmer i stigende grad beskæftiger sig med andre typer kommunikation end den grafiske. Det skulle også skabe rum for, at medlemsbladet fik en strategisk anden rolle for Grakoms politiske arbejde.

– Beslutningen om at nedlægge Aftryk var samtidig beslutningen om at lægge den redaktionelle linje helt om. Herunder udvikle nye fortælleformater, forklarer Udkoms redaktør Christian Bendix.

At udvikle en helt egen stil

Udfordringen for Jacob og Mediegruppen var dobbelt: Dels var stoltheden stadig stor over, at Aftryk var så stærk en udgivelse – det var hård kost at sende dét blad til de evige arkiver. Og dels skulle fornyelsen skabes ved at benytte færre grafiske virkemidler – og benytte dem mere diskret.

– Mediegruppen leverede et langt strammere oplæg til Udkom, som flugtede med vores ønske om at lade kvalitetsjournalistikken træde frem. Et gennemarbejdet koncept til forandringen af medlemsbladet, som vi fortsætter med at udvikle fra udgivelse til udgivelse. Det har vi begge lært meget af, siger redaktør Christian Bendix.

Siderne i Udkom er præget af en gennemgående, ensartet struktur, som kun påvirkes med diskrete, grafiske virkemidler fra opslag til opslag. Når der bliver leget med effekterne, foregår det oftest på omslaget – ikke så meget inde i bladet.

– I Aftryk-tiden var der måske en forventning om, at det hele skulle bimle og bamle. Men det behøves jo ikke hver gang. Og i Udkom har vi i samarbejde udviklet en helt egen stil, som folk rigtig godt kan lide. Mere afdæmpet, det er sandt. Men alligevel bliver de udfordret kreativt hver gang, siger Jacob Pedersen.

Stadig spillerum til grafiske virkemidler

Grakom er uhyre tilfreds med beslutningen om at lade Mediegruppen udgøre en ”konstant” i ligningen, da brancheforeningen skulle opdatere sin medlemskommunikation med Udkom.

– Konceptet flugter perfekt med vores ønske om at lade kvalitetsjournalistikken træde frem. Og der er stadig spillerum til at gribe til grafiske virkemidler, når det har en pointe eller lige giver det underspillede ”ekstra”, som overrasker læseren, siger redaktør Christian Bendix.

For Mediegruppen var arbejdet med Udkom blot endnu et bevis på, hvor vigtig en rolle magasinet kan udfylde i profileringen af en organisation midt i den digitale tidsalder.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”