Selvfølgelig keder skoleelever sig – men hvad vil de gøre ved det?

6 december 2017

Carsten G. Johansen

Ny forskning konstaterer, at skoleelever keder sig mere end tidligere i de danske skoler. Det er undervisningen, som er kedelig, hedder det.

Elevernes kedsomhed kan skyldes mange ting. Selv mener de, løsningen ligger i at inddrage dem mere i undervisningens planlægning.

Fint nok, men hvis de ønsker at blive inddraget – hvad venter de så på?

Da jeg gik i skole i 1970erne og 80erne, var undervisningen også tit kedelig. Nogle gange blev eleverne inddraget, andre gange ikke. Ofte gjorde det ikke nogen forskel overhovedet.

Jeg valgte for mit vedkommende to forskellige strategier til at løse problemet. I nogle timer snakkede jeg med sidemanden, spillede kryds og bolle og sendte sedler rundt. I andre lektioner engagerede jeg mig i den kedelige undervisning.

Kan I gætte, hvilke af timerne der endte med at være mest kedelige? Var det dem, hvor jeg slog op i banen og holdt fast i min opfattelse af, at jeg spildte min tid? Eller var det i de timer, hvor jeg tog imod kedelig undervisning og opdagede, at der gemte sig noget spændende under den uinspirerende overflade?

Svaret giver naturligvis sig selv. Det giver altid større gevinst at vise personligt engagement, end når man bare skubber ansvaret over på andre.

Intelligente mennesker keder sig – og holder op med det

Det ER så nemt at kede sig. Alle kan finde ud af det.

Ordsproget siger, at intelligente mennesker aldrig keder sig. Det er løgn! Der er så mange årsager til at kede sig, og intelligente mennesker er lige så kapable på det område som alle andre.

Forskellen mellem intelligente mennesker og resten er, at de intelligente holder op med at kede sig. De går til angreb på kedsomhedens monster og opdager de sprækker, hvor der pibler spændende ny viden og indsigt frem. Måske endda underholdning.

Metoden virker, selvom man ikke var intelligent fra starten. Det handler om at øve sig. Og derefter kan man bruge teknikken i resten af livet:

”Når min lærer/kollega/kunde/ægtefælle mener, jeg skal vide noget om dette kedelige emne, må det skyldes, at der er noget spændende gemt indeni. Lad mig finde frem til det!”

Klædt på til kedsomhed

I dag sender jeg ikke sedler rundt på kontoret, når jeg keder mig. På en dårlig dag tjekker jeg måske min Facebook – og finder ud af, at den er endnu mere kedelig end det arbejde, jeg var i gang med.

Jeg bemærkede svaret, da min kollega blev spurgt, om hun virkelig interesserede sig for et emne:

”Jeg er journalist. Jeg interesserer mig for ALTING,” svarede hun.

Sådan har jeg det. Sådan har jeg lært mig at have det. Vi kender de friske friluftsfolk, som påstår, at der ikke er dårligt vejr – kun forkert påklædning. Sådan er det med alt: Der findes ikke kedelige emner – men jeg kan være forkert klædt på til at se det spændende.

I en tid hvor alting handler om underholdning, og hvor vi kræver at blive motiveret til alting – også til at tage imod den gave, undervisning er: Lad os gøre noget ved det.

Det gælder både skoleeleverne og alle os andre, der smelter som isterninger i det 21. århundredes cocktail af lige dele entertainment og kedsommelighed. I stedet for at finde os i det kedelige, i stedet for at være passive ofre; gå i kødet på det og forvandl det til noget spændende, som kan berige vores liv.

 

To be or not to be, that is the question

Whether ‘tis nobler in the mind to suffer

The slings and arrows of outrageous fortune

Or to take up arms against them – and by opposing them – end them?

(citeret efter hukommelsen fra kedelig undervisning for ca. 30 år siden. Jeg har ikke læst korrektur på citatet, og du er velkommen til at google, om jeg husker korrekt – og til at vurdere, om jeg i 2017 har gavn af at have terpet Hamlets monolog, selvom jeg ikke skulle til eksamen i engelsk i 2. g)