Derfor elsker vi at se videoer med katte og børn

8 februar 2018

Kristine K. Jørgensen

Hvis der er noget, internettet vrimler med, så er det sjove videoer med katte og børn – og ikke mindst hunde. For vi kan ikke få nok af dem. Men hvorfor er det egentlig sådan?

Det er der nogle forskere, som har gravet lidt i. En af dem er lektor Radha O’Meara fra Massey University i New Zealand. Hun har omhyggeligt gennemgået hundredvis af online katte-videoer for at finde ud af, hvad der gør dem så fascinerende at se på.

Og konklusionen er klar: “Cats don’t seem to acknowledge the camera at all and just do whatever they like, they are oblivious to it.”

Katte er ganske enkelt fuldstændig ligeglade med at blive filmet – ligesom børn. Dette skaber ifølge Radha O’Meara en himmelhenrykthed af flere dimensioner: På den ene side tillader det seeren at forestille sig en verden uden konstant overvågning, mens det på den anden tillader seeren at kigge ind i andres virkelighed og verden uden at influere den.

Vi er fascinerede, fordi vi er tilskuere til noget oprigtigt, ægte og ikke mindst overraskende. Vi kan ikke forudsige, hvad der vil ske og drages derfor af underholdningens uforudsigelighed – så at sige. Det er ikke kun et interessant greb. Det er også et utroligt effektfuldt middel. Så det skulle vi (Mediegruppen) prøve af, selvfølgelig.

En kampagne med fart på

For små to uger siden lavede vi et indlæg om, hvordan det er at interviewe børn. Et indlæg med klip fra produktionen bag en Facebook-kampagne, vi afviklede for Beredskabsforbundet i efteråret 2017.

Som du måske allerede har regnet ud, er børn – ligesom katte – et effektfuldt middel til at skabe opmærksomhed. Kampagnen gik derfor også over al forventning og nåede ud til mere end 165.000 personer, der så kampagnens annoncer en eller flere gange.

Videoerne sikrede også i sig selv kampagnen enorm synlighed og blev set til ende over 13.000 gange – og det var bare i hovedstadsområdet.

Gør det til en leg

Selvom børn er vant til at blive filmet, er det ikke bare nok at stille kameraet op og forvente, at de agerer på naturlig vis. Kampagnens succes afhang derfor af, at vi lykkedes med at skabe et trygt rum, hvor børnene kunne fjolle rundt og tale om alverdens ting.

Lykkedes vi? You tell us 😉