Slut med pyntegrønt og bæredygtigt bullshit

Det er blevet ret tydeligt. Ord er ikke nok, hvis du som virksomhed eller organisation vil signalere ansvarlighed. Din målgruppe vil have mulighed for at kigge hele vejen tilbage i værdikæden. De vil have handling – og dokumentation. I Mediegruppen arbejder vi med ansvarlighedskommunikation og giver her gode råd til at komme godt i gang.

Der er ingen tvivl. Den tid er ovre, hvor vi kunne slippe afsted med glatte budskaber om greenwashing og bæredygtig bullshit.

Med mediernes debat og forbrugerombudsmandens retningslinjer er der nye takter. Samtidig fortæller

årsregnskabslovens § 99a, at store danske virksomheder skal supplere deres ledelsesberetning med en ikke-finansiel redegørelse for samfundsansvar. En beslutning, som smitter af på, hvad kunder og omverden forventer af mindre virksomheder.

I Mediegruppen rådgiver vi organisationer og virksomheder i processen. En proces, som ikke bare er en kommunikationsdisciplin, men som i lige så høj grad handler om forretningsstrategi og i sidste ende bundlinjen.

Vi giver dig her fem gode råd til, hvordan du kommer i gang.

#1 Kortlæg, hvad I gør i dag

Det er de færreste organisationer eller virksomheder, der ikke gør noget, som er godt for miljø, klima eller samfund. Begynder I at gå på opdagelse i hverdagens rutiner, finder I formodentlig frem til, at I allerede er godt i gang.

Derfor. Kortlæg, hvad I allerede gør. Eksempler kan være, at I har udskiftet alle jeres pærer til LED, I sorterer jeres affald, I bakker op om lokalsamfundets aktiviteter, eller I tager hvert år praktikanter og elever ind. Alt sammen noget, der viser, at I tager ansvar og er med til at gøre en forskel.

#2 Gå med dokumentationen

Cirkulær økonomi, miljørigtig, bæredygtig og klimavenlig er alle ord, der rummer en stor alvor og en invitation til handling. Men ordene er alt for hurtigt blevet slidt, fordi de er blevet brugt i flæng og i sammenhænge, hvor der ikke har været substans. Det man i et retorisk perspektiv vil kalde påstande uden belæg.

Derfor. Når du kommunikerer ansvarlighed, skal du sørge for at have dokumentationen i orden. Brug altid saglige og veldokumenterede certificeringer. Det kan fx være i forbindelse med vareindkøb, hvor Svanemærket er et af Skandinaviens strengeste miljømærker.

#3 Fortæl, hvor I er på rejsen

Det er vanskeligt at forestille sig, at man en dag når til ende på sin ansvarlighedsrejse. For man kan altid gøre mere og derfor, kan det virke uoverskueligt overhovedet at komme i gang. Sandheden er, at der ikke findes et quick fix. Men det hindrer ikke, at I kommunikerer om, hvad I gør.

Derfor. Sig det, som det er. Er I lige startet på jeres ansvarlighedsrejse, så fortæl, at I er på en rejse, som kun lige er begyndt. Fortæl, hvad I har gjort indtil nu, hvad der er jeres ambition, og hvorfor, I mener, det er vigtigt at være med til at tage ansvar.

#4 Lav en plan for, hvordan I kan gøre mere

En ambition er ikke nok og bliver hurtigt udvandet, hvis I ikke handler på den. For det første mister I fokus og får ikke taget nye skridt. Samtidig mister I muligheden for at blive synlige som dem, der har en vigtig dagsorden.

Derfor. Lav en plan for, hvordan I kan tage endnu mere ansvar. Så I skærper jeres opmærksomhed på processen, bliver konkrete og får også sat navn på de forskellige ansvarsområder. Hvor kan I sætte ind i jeres produktion, indkøb, transport og hverdag i det hele. Og husk, det er helt i orden at starte med de lavthængende frugter.

#5 Giv fortællingerne liv

Hvad kan vi skrive på vores hjemmeside om bæredygtighed og CSR? Spørgsmålet er ikke ualmindeligt, når vi i Mediegruppen snakker kommunikation med vores kunder. Det helt korte svar er: Fortæl, at I er på vej, og giv fortællingerne liv.

Derfor. Det handler om at gå på opdagelse og finde fortællingerne og sætte mennesket foran kommunikationen. Tag afsæt i jeres kortlægning, plan og ambition. Lad direktør, medarbejdere og kunder komme til orde med fortællinger om jeres indsats, der er med til at forandre verden. Og giv dem liv på relevante platforme.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”