Som ringe i vandet

Vejen Kommune satser på sundhedsambassadører, som selv har lagt deres livsstil om og dermed kan inspirere andre til det gode og mere sunde liv.

06. marts 2019
Forfatter: Jette Warrer Knudsen

Når man kigger på sundheden i Vejen Kommune ud fra de statistiske nøgletal, ligger kommunen omkring gennemsnittet for regionen som helhed. Det er ikke godt nok, og der skal fokuseres meget mere på forebyggelse, så de mest udbredte livsstilssygdomme kan blive sjældnere i den sydjyske kommune.

Bevæger og motiverer

Det er baggrunden for, at kommunen er gået i gang med at etablere et korps af sundhedsambassadører. Det er borgere, der selv har oplevet sundhedsforandringer og har lyst til at fortælle andre om det. Det kan være den overvægtige, der ændrede kost- og motionsvaner, smed nogle kilo og slap af med en truende præ-diabetes. Eller det kan være den tidligere ryger, der fik smagssanserne og lungekapaciteten tilbage, da smøgerne blev lagt på hylden. Men det kan også være ildsjælen, der arrangerer vandreture og kan berette om den øgede livskvalitet, deltagerne fortæller om.

– Vi skal have de gode livsstilsændringer og sundhedskulturer til at spredes som ringe i vandet, og vi skal definere sundhed som meget andet end kost og motion. For sundhed er også at arrangere fællesspisning for ældre, så man modvirker ensomhed, siger proceskonsulent Claus Frost Jensen fra Sundhedscentret i Vejen Kommune.

For livsstilsændringer kræver motivation. Men motivationen kan være svær at finde, hvis du har nogle fastlåste holdninger, der begrænser. Hvis nu den dårlige ryg er årsagen til, at du aldrig kommer i gang med motion, kan det være nyttigt at møde en anden, der har stået i samme situation.

Magasinet Mit Helse er en del af Vejen Kommunes dialog med borgerne. 36 sider med inspiration, information og fortællinger om kommunens vision, ydelser og rejse mod et sundere liv. Du kan læse udgaven af Mit Helse og alle historierne her.

Ulønnede og frivillige

Så alle med sundhedsudfordringer skal inviteres ind i fællesskaberne. Enten som deltager i et sundhedsforløb i kommunen eller som fast deltager i idrætsforeningen eller vandreklubben. Sundhedsambassadørerne skal hjælpe med ”invitationerne”, fordi de gennem deres eksempler viser udfordringer og resultater, de fleste kan spejle sig i.

Derfor vil kommunen uddanne 250 – 400 sundhedsambassadører over de næste tre år. Ambassadørerne er ulønnede og frivillige, men de inviteres til at deltage i træf, hvor de vil få viden om aktuelle sundhedsemner og mulighed for at byde ind med forslag til indsatsområder. De inviteres også til et årligt dialogmøde med politikerne i udvalget for sundhed, kultur og fritid, og de inviteres til at deltage i sundhedsevents med særlige fokusområder.

Her kan du møde tre Vejen-borgere, som fortæller om, hvorfor de valgte at blive sundhedsambassadør:

Stefan

Motion er vigtigt for både fysikken og psyken, og jeg kan rigtig godt lide at motivere andre mennesker. Det er de væsentligste årsager til, at jeg blev sundhedsambassadør. Jeg var med til at danne foreningen Brørup

Løbemotion, der er et åbent fællesskab for alle. Det er fedt at løbe, og jeg elsker at dele den begejstring med andre.

Birthe

Når man mister sin ægtefælle eller kæreste, hjælper det at være sammen med ligestillede. Som sundhedsambassadør brænder jeg for, at vi får lavet samtalegrupper, hvor vi kan mødes i fællesskaber og dele erfaringer, udfordringer, glæder og sorger ved at være blevet alene. For livet begynder på mange måder forfra, hvis man har været vant til tosomheden i mange år og pludselig bliver alene.

Hanna

Det kan godt være svært at holde opmærksomheden på egen sundhed i en travl hverdag. Derfor valgte jeg at blive sundhedsambassadør. Fordi jeg har påtaget mig rollen, har jeg langt mere fokus på at træffe de sundere valg, og det glæder mig, at jeg kan hjælpe til med at sprede sundhedsbudskabet. Jeg kan gøre det helt på mine egne vilkår, så det kræver ikke så meget at være med.

Del dette blogindlæg