Skriv bedre salgstekster uden floskler

Tør skoene af, inden du kommer ind til samtalen, og vælg dine ord med omhu. Der er mange regler, når man skriver tekster. Og det er godt. For noget så simpelt som sammensætningen af ord kan betyde forskellen på, om modtageren køber eller afviser dit budskab.

Nogle gange skal du være hård ved din tekst – og selvom du sikkert ikke har tid til det, skal du tænke en ekstra gang over, om du fylder dine sætninger med floskler. For hvad sker der egentlig, når du skriver ”Kvalitet og godt håndværk”?

Du udhuler dit sprog og dræber dine salgsargumenter, når du klæder dem på med floskler. Floskler, der sniger sig ubemærket ind i sproget, og som udvander betydningen i de sætninger, de gemmer sig i. Men frygt ikke. Du kan sagtens lære at komme af dem.

Hvad er en floskel?

Floskler er sikre udsagn, som alle kan være enige i – og som ingen er uenige i. Okay, så hvad betyder det for dit salgsargument?

Det betyder først og fremmest, at du har lavet et statement, som ingen betvivler eller bliver sure over. Et sikkert udsagn, som ikke gør ondt på nogen. Men det betyder også, at du har lavet en overflødig sætning, som ikke bidrager med noget. Og som ikke bliver hørt.

Lad os vende tilbage til formuleringen: ”Kvalitet og godt håndværk”. En populær vending, der ofte bliver brugt til at beskrive graden af en ydelse, som nogen er stolt af at levere. Men også en floskel i fuldt flor. For hvad betyder det egentlig, at du sælger kvalitet og godt håndværk – er det ikke en selvfølge? Ville du i virkeligheden sælge noget, hvis det var “Ringe og dårligt håndværk”?

Vi lytter, men så alligevel ikke

Når du skriver i et forflosklet sprog, forsvinder du i informationsstrømmen. Og jo – vi kan selvfølgelig godt læse dine ord og forstå, hvad du vil sige. Men vi læser dem i virkeligheden ikke rigtigt. For dit sprog er blevet så udvandet, at der ikke længere er nogen, som læser betydningen bag ordet – medmindre de på forhånd ved, hvad du mener. Og så dur det ikke i reklame.

Sådan luger du ud i dine floskler

Floskler findes i mange afskygninger. Der er bl.a. de ord, som er blevet malket så meget, at de ikke længere har noget indhold, og dem, der er blevet sat sammen til et nyt smartklingende ord, som hverken er til at forstå, eller som har nogen betydning. Men de kan være svære at spotte.

Spot din floskel

  1. Vend udsagnet om og vurder, om det modsatte overhovedet giver mening. Fx “Vi sælger dyner til den helt rigtige pris” kontra “Vi sælger dyner til den helt forkerte pris”. Her er det tydeligt, at sætningen er en floskel. Hvis du vil redde den, skal du iklæde den noget mere konkret. F.eks. en pris eller en uddybende information, der giver belæg for din påstand. Den skal have en knage at hænge sin hat på, så at sige.

  2. Find ud af, hvad der gør dit produkt særligt, og bliv konkret med, hvad du vil sige. Udfordringen er, at den konkrete formulering ofte er længere end den forflosklede version. Så hvad gør du? Er det vigtigst, at dit budskab kan stå i tre ord, eller er det vigtigst, at du er spændende at lytte til – også selvom du er lidt lang i spyttet? Nogle gange kan man ikke undgå at ty til flosklen. Men du kommer langt, hvis du har styr på dét, der gør din virksomhed eller produkt enestående. Så er det nemlig lettere for dig at formulere lige netop dét, der er særligt.

Slip de floskelfyldte formuleringer, og fyld dine reklamer med mættende ord. Så får du igen et fyldigt budskab, folk har lyst til at læse.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”