03. maj 2018
Forfatter: Charlotte Nygaard

Så pak dog fordommene væk!

Mediegruppens kunder har givet mig stof til eftertanke, når mine døtre skal fortsætte uddannelsen efter folkeskolen.

Mine døtre skal på gymnasiet efter folkeskolen!

Sådan har jeg altid tænkt. Men nu er jeg faktisk kommet i tvivl…

Ikke om mine døtre skal have en uddannelse. Det skal de absolut, hvis det står til mig.

Men gymnasiet og handelsskolen er ikke længere så selvfølgelige valg for mig. For hvad nu, hvis mine børn er bedre til noget helt andet? Hvad hvis min hestegale yngste hellere vil være landmand? Eller min kreative ældste foretrækker noget med design og programmering?

Mangler 32.000 par hænder

Vi har netop sendt det tredje GLS-A Bladet på gaden. GLS-A er arbejdsgiverforening for danske gartnerier, landbrug og skovbrug. Bladets tema tager fat i et højaktuelt emne – nemlig ungdommen og den akutte mangel på arbejdskraft i håndens fag.

Hvis man lytter til Dansk Industris prognoser, vil vi om mindre end to år mangle 32.000 faglærte danskere. Det er alle dem, der skal male vores huse, bygge vores træterrasser, tømme vores skraldespande og producere råvarer til frikadeller, flæskesteg og fennikelsalat.

Dum i vikingetiden

Jeg er selv både gymnasie- og handelsstudent. Min mand har en EFG, som det hed dengang i sidste årtusinde, og en HF. Men reelt kunne vi have taget en erhvervsfaglig uddannelse og alligevel ende som journalist og grafiker.

Dengang jeg var ung (tilbage i vikingetiden, som min ældste datter plejer at sige), var en erhvervsfaglig uddannelse lig med teknisk skole og et sted, hvor dem, der – undskyld mig – ikke rigtigt kunne regne den ud, kunne få sig en uddannelse.

Nul grisevagt

Sådan er det ikke længere. Langt fra. I dag skal du både kunne bruge hovedet og have hænderne godt skruet på for at blive optaget på en erhvervsfaglig uddannelse.

Og går du op i at være sikret et fast job efter endt uddannelse og ovenikøbet til en fed hyre, er det netop en erhvervsfaglig uddannelse, du bør vælge.

Det er i øvrigt heller ikke dem, der indtil for nyligt stod grisevagt uden for ”Forligsen”.  Det har de fleste af dem nemlig ikke brug for.

Spørg børnene!

Heldigvis har politikere, fagforeninger og flere kommuner fået øjnene op for, at vi skal gøre noget for at sikre, at vi også har dansk arbejdskraft og produktion i fremtiden.

Hen over foråret har vi på Mediegruppen hjulpet Trekantsområdets syv kommuner og erhvervsliv med at lave et undervisningsmateriale til folkeskolen, så morgendagens arbejdskraft får større viden om det at vælge en industriel karrierevej.

Der er i den grad brug for, at vi som forældre pakker vores forældede fordomme væk og lytter til vores børns ønsker og holder øjne og ører åbne for de massevis af muligheder, vores børn har i dag – både for børnenes skyld. Og for samfundets!