Persondata-a-hva-for-noget??

Har du også et ekko af dårlig samvittighed bagerst i hjernebarken, hver gang du hører ordet persondataforordning? Fortvivl ej, for du er ikke alene.

01. maj 2018
Forfatter: Charlotte Nygaard

Vi har også kæmpet med koldsveden, mens vi tyggede os igennem den godt 1.100 sider lange EU-forordning, der træder i kraft 25. maj i år. Til gengæld har vores trængsler mundet ud i en lynguide til DIG.

Hvad skal du 25. maj 2018? Hvis du også har sat kryds i kalenderen den dag – og de kommende tre måneder – til at gennemtrevle den godt 1.100 sider lange persondataforordning, kan du godt rydde kalenderen igen.

Vi har nemlig knast os igennem højdepunkterne i det tørre lovstof fra Bruxelles, som er er noget af en mundfuld at komme igennem – selv for jurister – og har sat os godt og grundigt ind i forordningen, der skal beskytte EU-borgernes personlige data bedre.

En rynket lynguide

Lad os med det samme sige, at det bliver man altså ikke yngre af…

Men de begyndende rynker og det grå hår har heldigvis ikke været spildt arbejde, for det har mundet ud i en kort anbefaling på 12 gode råd, så du lynhurtigt kan komme i gang.

Inden vi stiller dig om til vores lynguide, kan vi lige ridse op, at persondataforordningen gælder for alle virksomheder, der behandler personoplysninger. Det vil altså sige alle virksomheder, der har ansatte på lønningslisten.

Få mere styr på dine data med disse 12 gode råd

Det kan koste kassen

En personoplysning er dit navn, din adresse, dit cpr-nummer, dine skatteoplysninger, antal af sygedage, din mailadresse, dit telefonnummer, IP-adresse og meget andet.

Din virksomhed skal kunne dokumentere, at du har overholdt reglerne.

Overholder du ikke reglerne, kan din virksomhed risikere store bøder – helt op til 150 mio. kr. eller 4 procent af den globale omsætning.

Gravfreden er sikret

I øvrigt er du beskyttet af persondataforordningens regler i op til 10 år efter dødsfaldet.

Med disse vise ord er der blot tilbage at ønske dig god læselyst – og held og lykke med de nye regler!