02. januar 2019

Hvordan skaber man et spændende julekort?

Hvis man spørger Jacob Ejs, laver man en video. Han havde fået ideen, efter at han igen igen havde set filmen ”Love Actually” og var blevet inspireret. Han gav nogle af Mediegruppens dygtige medarbejdere ansvaret for at skabe en både indholdsrig og underholdende video.

Sådan. Nu har du set frugten af vores arbejde, og jeg håber, at du blev underholdt. Vi havde det i hvert fald sjovt med at lave den.

Administrerende direktør og partner Jacob Ejs havde fået, hvad han selv mente, var en rigtig god ide: Et videojulekort. Så han sendte en mail til kommunikationschef Mette og journalistpraktikant Clara, – det er mig – hvor han ridsede sine tanker om videoen op. Og så kastede han faktisk bolden videre til os, så vi kunne lege videre med den.

Det blev til en kort video, som, hvis jeg selv skal sige det, er blevet ret vellykket. Måske har du set den? Hvis ikke, så synes jeg, du skal tage dig to minutter til at gøre det, og når du har gjort det, kan du komme tilbage hertil. Jeg venter.

Vi havde skelettet og tilførte vores egne lag

Efter Jacob havde sparket bolden videre, satte Mette og jeg os sammen med digital art director Vibeke for at finde ud af, hvad video-julekortet skulle kunne. Vibeke bød ind med, hvad der rent visuelt ville virke på film. Mette bidrog med sin ekspertise om god ordlyd, og jeg fik så rollen som instruktør – hende der skulle sørge for, at vores ideerne blev løftet fra tegnebrættet.

Vi brugte Jacobs ide som skelet og byggede vores egne lag udenpå. Et lag af humor. Et lag af lethed. Et lag af stringens. Og så var vi egentlig enige om, at vores tanker bare skulle have vinger og måtte blive flyvefærdige hen ad vejen.

Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling. Umiddelbart efter brainstormen med Mette og Vibeke satte jeg mig til tasterne og skriblede et manuskript og storyboard sammen. Jeg arbejdede ikke med scene til scene beskrivelser, for der skulle være plads til det spontane. Det var vigtigt for os, bare at komme i gang og ud over stepperne. Der måtte ikke gå proces i projektet og i sidste ende tror jeg, at meget af videoens appel ligger netop heri.

Jeg må dog også erkende, at jeg er videonovice og naivt troede, at når først manuskriptet var skriblet, lå størstedelen af arbejdet bag mig. Sådan fungerer det ikke med video. Der var stadig meget, der skulle ordnes, fikses og rettes før filmen var klar til fremvisning. Men det var også sjovt at arbejde med og har helt sikkert givet mig erfaringer, der gør mig bedre rustet til at tage instruktørhatten på i fremtiden.

Det kræver mere end bare blog og pen at kreere en video

For det, der er med video, er, at ideer, der virker på papiret, ikke altid gør det i praksis. På den måde er det meget anderledes end at arbejde på skrift, hvor den sætning man skriver, som regel ser ud, som man forventer. Det er ikke tilfældet med et visuelt medie. Her kan lyset være forkert, instruktioner for komplicerede og lydbilledet for dårligt. Det kan være svært at forudse.

Derfor måtte vi også lave prøvefilmninger og tilpasse ideerne løbende, så de virkede efter hensigten. Heldigvis var det nemt for os at omstille os, fordi vi netop ikke havde tilrettelagt hvad der sekund for sekund skulle ske. Vi havde indlagt plads til forandring i storyboardet.

I sidste ende var det en kæmpe hjælp og betød, at det heller ikke tog mere end nogle timer at få lavet rekvisitter, fikset kulissen, rettet på lyset og få videoklippene i hus.

Længere tid, end jeg havde forestillet mig, men jeg er også skrivende journalist, der er vant til kun at arbejde med blog og pen. Siden vi filmede til julekortet, har jeg lært mere om video og har fået større forståelse for, hvor meget det egentlig kræver at skabe et smukt og velproduceret produkt til skærmen. I det perspektiv er jeg meget stolt af Mediegruppens tilgang. Vi var nysgerrige, effektive og produktive.

Da jeg havde sagt de bevingede ord ”That’s a wrap everyone” var produktet egentlig ude af mine hænder og skulle bearbejdes af vores art director. Det klarede hun dog i et snuptag – hun ved virkelig hvad hun laver, hende Vibeke.

Det var en udfordring for mig at tage instruktør-hatten på for en dag. Men det var også sjovt og lærerigt – ikke kun for mig, men for Mediegruppen som helhed, og jeg er sikker på, at i vil arbejde mere audiovisuelt i fremtiden. Vi vinder nok ikke en Oscar for vores præstation i den nærmeste fremtid, men vi vil gå til det, som vi gør det med alle opgaver: med ambition og legesyge.

Det færdige produkt cirkulerede rundt på kontoret inden det blev delt med jer. Det var sjovt en fornøjelse for mig at se, hvordan alle ”filmstjernerne” grinede over at se sig selv på skærmen, og det håber jeg også, at du gør, når du ser os!