Hvordan skaber man et interessant læringsrum?

Det spørgsmål stillede vi os selv, da Beredskabsforbundet kiggede forbi Mediegruppen med en stak undervisningsmaterialer, som skulle fornyes – og ikke mindst gøres spændende.

23. oktober 2017
Forfatter: Kristine K. Jørgensen

Men hvem er i grunden Beredskabsforbundet? tænker du måske. Jamen så lad os da starte der.

Beredskabsforbundet består af en solid stamme af stærke frivillige kræfter, som i mere end 80 år har hjulpet danskerne gennem besættelse, krig og naturkatastrofer. Dem der træder til i samfundet, når vi andre er i nød.

Men i dag handler det om mere. Terror banker på døren og de globale klimaforandringers rasen bevæger sig stille ind på vores territorier. Det er derfor ikke længere nok for Beredskabsforbundet kun at hjælpe danskerne. Danskerne skal også kunne hjælpe sig selv.

Sagt med andre ord: Beredskabsforbundet ønsker at skabe et robust samfund med Robuste Borgere. Og som talrige erfaringer viser: Jo større flok de kan mobilisere. Jo større effekt og opbakning kan de skabe om deres initiativer.

Derfor rakte Beredskabsforbundet ud til landets efterskoler, som var vilde af begejstring over, at næste generation nu skulle uddannes til Robuste Borgere.

Og det var svært at få armene ned. Altså lige indtil …

Det viste sig, at blive en større udfordring end oprindeligt antaget. For i klasserne stod man over for en målgruppe, som havde særdeles svært ved at høre efter.

Noget var galt. Var det fordi klasseværelset blev svøbt i en sæt-dig-ned-og-hør-efter-undervisning? Eller handlede det om noget større og helt andet?

Kunne udfordringen monstro skyldes, at eleverne ikke kunne se sig selv i de gamle undervisningsmaterialer, som Beredskabsforbundet da ellers havde haft fin succes med de sidste mange år? At materialerne måske henvendte sig til et andet og mere voksent segment?

Could be. Nu må vi jo også huske, at selvsamme målgruppe kan være særdeles lydhør – hvis den da aktiveres. Som sagt, så gjort. Nu skulle de unge aktiveres!

Generation ung, here we come

Vi udviklede og designede derfor nogle helt nye undervisningsmaterialer ud fra præmissen om, at det skulle være sjovt at lære. At eleverne skulle op af stolene, mærke og selv byde ind med egne erfaringer.

Med fornyede materialer og en veldrejet lektionsplan i ryggen var Beredskabsforbundets super-frivillige-kræfter klar til at drage mod landets efterskoler og give projektet et skud mere. En succes? I den grad.

Hvor ved vi det fra? Vi spurgte selvfølgelig selv:

”Det gik super fint med lektionsplanen, som var god at støtte sig op af, og selve præsentationen virkede efter hensigten. Vi havde faktisk armene over hovedet alle sammen, fordi det var så fed en oplevelse. Så igen – tak for jeres store indsats!!”

Og det er vi gode til. Altså at stille spørgsmål – og søge svar. Også dem, der ikke nødvendigvis ligger først for.

Relaterede artikler