Hvordan kan historien fungere på SoMe?

Gode historier skal leve og folde sig ud. De skal forgrene sig fra magasiner til sociale medier. Det har vi lært hos Mediegruppen, men det krævede et skub fra en kunde, der tvang os til at tænke større.

22. oktober 2018
Forfatter: Kristine Jørgensen

Printmediet er dødt. Ordene blev hvisket på gangene i de større mediehuse og skabte en steppebrand af intern panik. Lidt efter lidt brød ordene fra af de lukkede redaktionslokaler ud i den bredere offentlighed. I dag kan vi se, at panikken kun til dels var berettiget. Der bliver stadig solgt dagblade og magasiner i kioskerne, og avisens nekrolog venter stadig på at blive breaket på digitale medier.

Men bag ordene gemmer der sig selvfølgelig en sandhed. For netaviser, sociale medier og internettet generelt presser de trykte sider, og det er blevet nødvendigt at tænke SoMe som en del af en historiers liv. Hvordan kan den her artikel fungere på Facebook?

Den erkendelse er vi også kommet til hos Mediegruppen.

Kunden pressede os fremad

En af vores kunder er Region Syddanmark. De udkommer med magasinet Sund i Syd, som vi står for at designe. En dag kom de og spurgte os, om det ikke var muligt at bruge nogle af de infografikker, der var i magasinet i en social medie kontekst?

Det virkede jo oplagt. Artiklens pointer kunne blive udbredt. Det kunne generere flere klik. Skabe opmærksomhed. Selvfølgelig skulle historierne have et liv på Facebook.

Det lyder måske banalt og visionsløst, at den fysiske og den digitale verden ikke allerede var smeltet sammen. Men realiteten er, at vi ikke ved eller tænker alt. Gid vi gjorde, men vi er også bare mennesker. Og vi er blevet mere fremsynede mennesker af at blive udfordret af vores kunder, som vi gjorde det med Region Syddanmark.

Grafikkerne kom på Facebook til glæde for regionen og for os, fordi vi var blevet tvunget til at tænke større.

Vi udvikler os hele tiden

Nu er det blevet en del af vores bevidsthed, at en god historie skal kunne forgrene sig. Den bevidsthed har diffunderet sig gennem lagene fra øverste ledelse, ned gennem kommunikatører og journalister og spredt sig ud på tegnestuen.

Vi arbejder med at se SoMe-venlige vinkler. Spotte den gode billede-mulighed. Udnytte elementer, vi allerede har i en kontekst, der fanger og fastholder blikket.

Derfor sender vi også en af vores journalistpraktikanter på ”efteruddannelse”, hvor hun – måske – kommer lidt på dybt vand sammen med nogle rigtig video-SoMe hajer, så hun i fremtiden kan skyde små videoer, når hun er ude på opgave.

Opgaven med Sund i Syd er bare et eksempel på, hvordan et simpelt spørgsmål spreder ringe i vandet, og hvordan vi hos Mediegruppen hele tiden udvikler os. Selv når udviklingen udspringer fra uventet kant.

Del dette blogindlæg