15. marts 2018
Forfatter: Carsten G. Johansen

Grundfortælling: Hvad er din historie?

Alle succesfulde virksomheder kommer et sted fra. Dyk ned i din historie og opdag, hvorfor din virksomhed er lykkedes – og lad denne, din grundfortælling, gennemsyre din opførsel og måden, du taler til kunder og samarbejdspartnere.

Kig dig omkring på kontoret. Hvad er egentlig meningen med, at du og dine kolleger er mødt ind i dag? I skriver mails og taler i telefon, og I har masser af gode tilbud. Men hvorfor gør I det?

Vi har tidligere på denne blog mindet om marketingguruen Simon Sineks ”The Why”. Hvorfor er Apple den største succes på mobil-markedet? Apples Why handler ikke kun om, at de vil sælge dyre telefoner i lækkert design. De vil udfordre status quo. Og det har de gjort. De har inspireret brugere – ikke gennem kreativ markedsføring – men gennem en klar vision og et formål som skinnede igennem alle deres produkter.

Virksomheder, der er grundlagt i en stor vision – en god historie som de udlever – sælger bedre. Kunderne kan bedre lide dem. Medarbejderne er mere glade og engagerede i deres arbejde, når de sætter sig ved skærmen.

Dokumentere dedikation for kunderne

Alle har en historie. Hos Mediegruppen handler det om, at vi vil ”bevæge mennesker”. Vores udgivelser, på alle platforme og i alle formater, skal røre ved folks følelser – og meget gerne flytte dem hen til kasseapparatet, for det er jo sådan, vi tjener vores løn.

Én af vores kunder producerer rør i rustfrit stål. Flotte rør, javel. Men samme slags som mange andre fabrikker kan producere. Vores kunde har dog en særlig historie, fordi virksomheden er grundlagt på en ide om at redde uskyldige børns liv.

I Efterkrigstiden døde mange børn, fordi mælk blev inficeret med bakterier på mejerierne. De rustfri stålrør kunne gøre mælkeproduktionen steril, så børnene undgik smitte. Vores kunde benytter den dag i dag sin historie til at motivere medarbejderne til at give en ekstra indsats og til at dokumentere sin dedikation over for kunderne. Det bidrager til, at vores kunde fortsat er førende i sin branche.

Ståsted for nye strategier og visioner

Din virksomhed har også en historie – en grundfortælling. Hvis I arbejder målrettet med grundfortællingen, kan I også benytte den til at motivere og målrette jeres forretnings udvikling.

Ofte glider historien i baggrunden, mens en virksomhed udvikler sig. Det kan betyde, at man får svært ved at se ud i fremtiden og lave nye målsætninger.

Heldigvis kan grundfortællingen altid vækkes til live igen. Via workshops og interviews hjælper Mediegruppen kunderne til at forstå – genopdage – hvor de kommer fra. Hvad der er deres Why?

Når grundfortællingen er på plads, kan der lægges strategi for alle de historier, vi gerne vil fortælle til kunderne. Alle de gode grunde til at arbejde sammen med os og købe af os.