Fra den store verden – til vores verden

Verden åbner sig stille og roligt igen. Om lidt aflyser vi Corona-stemningen og tager hul på et nyt afsnit af vores liv. Mens vi med god grund giver Corona skyld for meget, har krisen også betydet timeout og tid til eftertænksomhed. Når verden åbner sig, bliver det en anden – og den kommer meget tættere på.

23. april 2020
Forfatter: Jacob Ejs

Gennem de sidste mange årtier har vi navigeret efter den store verden. Vi har haft blikket rettet mod de store trends, strømninger, mennesker og influencers langt fra os – på nettet, på TV og på mobilen.

Nu er det tid til at se indad. Få øje på det, som virkelig rykker for os som mennesker. På fællesskaber, som rører os, og som vi kan bygge fremtiden på. Det handler ikke om at have en ‘stor røv i Beverly Hills’, om undertøj, IT-Gadgets og serie-maraton. Nu handler det om de mennesker, som vil os – og bor lokalt.

Robuste byer overlever næste Corona-epidemi

Længe før Corona-krisen var der en lang række samfund og byer, som havde tænkt over, hvordan de byggede en verden, der var mere robust. Som tog hensyn til det nære, det lokale og de mennesker, som boede sammen i byen og i lokalsamfundet. Som var styrken, rygraden og de vigtigste spirer i byen og lokalsamfundet.

Eksemplerne er mange. Fra Brooklyn til Bernie Sanders hjemby Burlington er nye koncepter opstået lokalt og har givet liv, fællesskab og noget at bygge videre på. Hvor global vs lokal var noget, man forholdte sig til. Hvor borgerne sendte penge i omløb på markeder, restauranter og ud i de lokale butikker. Hvor spegepølsen ikke kom fra Tyskland, men fra den lokale bonde 15 km væk. Hvor pengene blev spenderet på lokale oplevelser, fremfor store internationale koncepter og butikker.

Disse samfund har vist sig at være langt stærkere, mere robuste og mere bæredygtige, når krisen rammer.

10 ting du kan gøre, når verden åbner igen

Vi kan selv være med til at drible udenom de næste kriser og strømninger i økonomien. Ved at gøre tingene på nye måder og ved at rette blikket ind og ikke ud. Her er en række ting, hvor vi kan tage stikket hjem og ændre vores egen verden til det bedre.

1: Fra Netflix til lokale kulturoplevelser

Få opsagt Netflix og brug din tid og penge på lokale kulturoplevelser. Sug på lappen på DR TV og tag dig tid til at se alt det, som ligger lige for. Det lokale bibliotek, de lokale museer, musikhuset, pianobaren og byens festivaler.

2: Kig på nettet – men køb lokalt

Det er tid til at tage turen ned til den lokale tøjpusher og isenkræmmer Du kan fint hente alle de gode ideer på nettet, men læg pengene lokalt. Så får du en snak, et smil, et godt råd og noget sladder. Og meget mere for dine penge. Glem de ufede sorte boxbutikker ved indfaldsvejen. Det er røv og nøgler.

3: Tag en runde mere med de gamle bukser

Brug lidt mere igen. Hvis vi alle aftaler, at bukserne bruges lidt længere, og vi sender tøjet, møbler og forbrugsting i rotation i de lokale genbrugsbutikker – sker der ting og sager. Det er moderne, bæredygtigt, og vi får flere penge til alt det sjove, vi kan købe lokalt.

4: Drik mere af den lokale kilde

Der er ingen grund til at tage den lange tur for at slukke din tørst. Giv en skilling til de lokale bryggerier og drik igennem på den lokale vinbar. Snakken går bedre, og du kan være med til at sprede gode historier om dit lokalsamfund, om mennesker – og du får ny åndelig inspiration.

5: Spis mere lokalt – og bedre

Du har måske lært at spise pænt i de sidste uger. Og fået øjnene op for nye restauranter og madkoncepter under Corona-krisen. Hold fast i dette og spis bedre lokalt. Så det, du spiser, kommer fra folk, du kender. Som du følger, har et forhold til og kan tale med. Så bliver maden bedre, smager rigtig og er til at forstå.

6: Byg fremtidens by

Sats flere penge på din by. Udfordr politikerne, så vi får lagt gode planer for de små og store byer i vores område. Det er her, vi skal bo, og her vi skal udvikle. Vær med til at skabe robuste bysamfund, som rummer plads til nærvær, fællesskab og ‘localhood.’

7: Bak op om de lokale institutioner

Se på, hvordan du spiller med i forhold til alt det, der er lokalt. Styrken ligger i din lokale idrætsforening, forsamlingshus og de mange foreninger, der omgiver os. Her skal vi bruge mere tid, flere penge og mere energi. Det kommer mangfoldigt igen. Også de kommunale midler – dem skal vi investere hårdere i til gavn for det lokale fællesskab. Regnestykket er nemt.

8: Bliv mindre digital

Vi har hørt, at vi skal være mere digitale. Men helt ærligt – her skal du ikke høre efter. Tænk over, hvordan du bliver mindre digital. Fra din mobiltelefon, hvor vi kan tale mere sammen og spare et par sms’er. Læs en rigtig bog og del den med dine venner. Få en rigtig snak med dine omgivelser og skru ned for båndbredden. Så bliver du mere menneske, og verden åbner sig alligevel.

9: Vær stolt af dit ‘localhood’

Det er garanteret let at slå et slag for det sted, hvor du bor. Så stoltheden kommer tilbage, og du kæmper mere for din by og dit lokalsamfund. Det er nu, vi skal ud og slås. For det, vi har bygget op. Og de mennesker, som omgiver os. Her skal vi bygge fremtiden, og her skal vi leve og bo. Skide med alle de andre, det som er langt fra – og som er for smarte. Lad os være nogle bonderøve. Brug dine penge, din tid, din energi og din opmærksomhed på det lokale.

10: Vær et større menneske

Grav dybt og find dit store hjerte frem. Og placer det så helt frem i bussen. Dit liv er for kort til ikke at kende dem, der er tæt på dig. Tag godt imod de fremmende, og dem du ikke kender. Giv dem et smil, et godmorgen og hvem ved? Måske en dag et knus. Åbn dit hjerte og tag flere ind. Så bliver din verden større. Lige der, hvor du bor.

Del dette blogindlæg