Der gemmer sig sundhed og velfærd i fællesskabet

Odder Kommune genskaber det tidligere centralsygehus, VitaPark, i et ligeværdigt, tæt samarbejde med kommunens borgere. Og platformen, den har vi selvfølgelig hjulpet med.

08. juni 2018
Forfatter: Charlotte Nygaard

Samskabelse. Et af de mest hypede buzzwords i moderne offentlig ledelse.

Ordet er dog mere end blot et tidstypisk begreb. Det er faktisk et effektivt værktøj til at bringe offentlig myndighed og borgerne tættere på hinanden og i fællesskab skabe noget, der dels bliver brugt og dels kan definere et lokalsamfund.

Rumrejsen VitaPark

Odder Kommune gør lige præcist det i disse måneder. Kommunens tidligere centralsygehus, der i dag hedder VitaPark, skal videreudvikles fra at være en arbejdsplads for ca. 350 mennesker, der arbejder med kultur, sundhed og erhvervsfremmende aktiviteter til også at være et levende, organisk fællesskab for alle kommunens borgere – ung som gammel, ledig som leder og kvinde som mand – i både dag- og aftentimer, i weekender og såvel inden for murene som uden for.

Processen med at skabe nyt liv i VitaParks tomme rum er en igangværende rejse. En rumrejse, hvor et bredt udsnit af kommunens borgere er inviteret med for at tænke store tanker. For VitaParks udvikling kræver helt nye tankesæt og nye normaliteter. Derfor krævede det selvfølgelig også en lidt anderledes tilgang at skyde processen i gang. Vi skabte derfor en spritny landingside, som samlede fællesskabet for alle kommunens borgere – og med stor succes. Men nok om det på et senere tidspunkt …

Inspirerende fyrtårn

De mange boblende idéer deles med offentligheden på både website, sociale medier, direkte mails og via de etablerede nyhedsmedier for at skabe så meget åbenhed og samhørighed som muligt. Og der lyttes – både til de skeptiske røster og til de begejstrede.

Målet? Det er såmænd at få skabt et nyt fællesskab i Odder Kommune, der vil stå som et inspirerende fyrtårn for omverdenen.

For jovist skal processen gerne skabe nyt indhold inden for VitaParks fysiske rammer, men målet er i sidste ende at bringe borgerne sammen i et fællesskab på et langt højere plan.

For fællesskabet rummer så mange fordele, at man direkte kan måle det på borgernes sundhed og trivsel. Og det er der god velfærd i.