Community, community, community!

Igen i år samlede Grakom Dagen kommunikationsbranchen til en fejring af de sejre, vi har opnået, mens vi fortsat holder blikket rettet fremad. Der var mange bud på, hvor vi fremover kan finde innovationskraft og nye muligheder for udvikling.

09. april 2019
Forfatter: Anne Lottrup

Solen skinner, selskabet er godt og da vi ankommer til HUSET Middelfart, har vi fra parkeringspladsen udsigt til en stor flok dådyr i Hindsgavl Dyrehave. Inden for er kaffen og morgenmaden klar og snakken går allerede lystigt blandt de knap 250 deltagere.

Jeg er med som ganske ny praktikant hos Mediegruppen, og det er en fed mulighed for at få et større indblik i branchen, jeg er trådt ind i.

På Grakoms hjemmeside står der som optakt til dagen, at:

Den grafiske kommunikationsbranche har gennemgået enorme forandringer de seneste 20 år.”

Mediegruppen har faktisk været i gamet endnu længere, og der én af deltagerne, der kan huske, da man stadig i 1999 sendte en svarfax med en kampagne ud. Vii bliver enige om, at det såmænd nok skal passe.

Fra kunderelationer til B2B

Kommunikationsbranchen spænder bredt, og det gør oplæggene også. Efter morgenmaden fortæller Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles rektor Trine Nielsen, hvor vigtigt det er at engagere kunderne og skabe attraktive communities. Hun fastslår, at relationen til brugerne giver resultater på bundlinjen.

Har du tænkt over, hvorfor du ikke længere kan gå i Elgiganten og købe en computer med IBM-logo? IBM’s Peter B. Lange opsummerer deres rejse fra B2C til B2B. Han tager os helt tilbage til dagene, hvor IBM vurderede, at der måske var brug for omkring 10 computere.

I hele verden.

Hvis jeg medregner familiens fælles stationære computere, svarer det nogenlunde til antallet af computere, jeg har ejet på små 23 år.

Og frem til nu, hvor branchen skal genopfinde sig selv, og efter købet af RedHat står til at blive verdens førende udbyder af open source cloudcomputing.

Klimaforandringerne: Mulighed eller trussel?


Når der nørdes i branchefaglighed, kan det være svært at se ud over de udfordringer, vi selv står over for. Derfor var det helt på sin plads, at Jesper Theilgaard fik ordet og satte digitalisering, kunderelationer og innovationskraft til siden for en stund. Han spurgte salen, om vi havde nydt sidste års varme sommer. Med klimaforandringer på dagsordenen var de første ja-meldinger, inklusiv min egen, noget lavmælte.

“Gu’ fanden gjorde I så, og det gjorde jeg da også,” siger han, og bruger den næste halve time på at vise os, hvordan man præcist kommunikerer om klimaforandringerne. Konklusionen var klokkeklar. Hvis ikke klimaændringerne skal skabe mere kaos i verden, end der allerede er, skal der handles.

Nu!

Bæredygtighed, de digitale markedsmuligheder og manipulation


Efter frokost blev det pludselig svært at tage beslutninger. Der kørte tre sideløbende oplæg i Grakoms tre spor, og det var betydeligt nemmere at vælge til end fra.

Der var fokus på bæredygtighed, de digitale markedsmuligheder og manipulation i dagens mediebillede. Sidste spor kastede også et interessant blik på mediebilledets udvælgelsesproces. I Danmark er 48 % af de artikler, der bliver udgivet, pressemeddelelser mediet har fået tilsendt. Ja, faktisk hele 71 %, hvis vi tæller både de pressemeddelelser, der er trykt, som de er, og de pressemeddelelser, medier selv har tilført et nyt element, f.eks. en case, med.

Jeg har skrevet pressemeddelelser nok til at vide, at de er en stor del af mediebilledet. Jeg havde dog aldrig gættet, at det var i så markant et omfang. Som kommende journalist, må jeg glæde mig over, at min IT-evner rækker langt nok til “copy & paste”.

Noget at snakke om


Efter en hel dag er vi godt mættede. Både af spændende oplæg og god mad. Sidste indslag fra dagen er i den lettere – men lige så tankevækkende – ende, da den psykologiske manipulator Jan Hellesøe “fuckr” med vores hjerne.

Køreturen hjem fra Middelfart til Vejle går hurtigt. Vi har nok at snakke om – hvilket vidner om, at Grakom har valgt de helt rigtige oplægsholdere.

Tak for i år!