Opgør med PowerPoint-helvede

Ja, så er den gal igen. Jeg deltog i et arrangement i dag, hvor en af oplægsholderne havde et kæmpeværk af en PowerPoint-præsentation.

Det var meget tydeligt, at denne nydeligt klædte oplægsholder brugte den samme præsentation ved flere lejligheder. Ikke fordi vedkommende havde fremstillet en universalnøgle inden for oplæg, der passede perfekt til alle arrangementer. Men fordi vedkommende brugte den som en huskeliste for, hvad han skulle fortælle os håbefulde tilhørere. Og så er det altså skidt, umådeligt kedeligt og næsten ligegyldigt, for at sige det mildt.

Jeg oplevede følgende klare fejl:

  1. Meget teksttunge slides, der i visse tilfælde blev læst ordret op
  2. Mange flere slides end det var realistisk at vise på den afsatte tid
  3. Undervejs blev adskillige slides sprunget over, med en bemærkning om, at det havde vi talt om
  4. Ingen eller mangelfuld disposition af indhold og tid

Jeg gik fra über begejstring til rastløs irritation og lignede mest af alt en træt teenager, der havde glemt at tænde for læringslysten. Mine øjne begyndte at flakke, og jeg havde svært ved at holde fokus. Mit hoved havde travlt med at lede efter spændende ting. Først min mobil – er der mon kommet en mail? Derefter på præsentationen – siger han mon noget spændende nu? Til sidst på de andre deltagere – er der nogen, jeg kender eller kan netværke med?

Intet oplæg er fuldkomment. Det ved jeg. Men når jeg selv står i rampelyset og skal dele ud af min viden, prøver jeg altid at bruge en række gode råd og samle op løbende, så folk ikke mister interessen undervejs. Jeg lægger mig primært op ad følgende steps:

1. Et billede siger mere end tusind ord

Brug altid et billede, ikon, tegning eller lign. som illustration på dine pointer. Det skærper tilhørerens nysgerrighed, og derfor også vedkommendes koncentration og fokus på det, du gerne vil fortælle.

2. Lav både handout og præsentation

Hvis du gerne vil udlevere noget materiale, så lav en tekstudgave af din præsentation med tydelig angivelse af dine pointer. Og vent med at udlevere det til efter din præsentation.

3. Less is more

Brug færre slides – som udgangspunkt skal du regne med ca. 7 minutter pr. slide. Vær derfor hård og selektiv i din disposition. Jo færre – jo bedre.

4. Øv dig

Brug tid foran spejlet eller spørg en kollega, om han eller hun vil høre dig i præsentationen. Det giver dig masser af god feedback, og det efterlader dine kommende tilhørere med en bedre og mere lærerig oplevelse.

Held og lykke med dit næste oplæg.

Få 20 nye
kommunikations
kollegaer uden at
ansætte en eneste

Mangler I en AD’er, digital markedsføringsspecialist eller tekstforfatter? Vi hjælper dig med at få hastighed på din kommunikation og markedsføring – på abonnement. Du får et helt hold i ryggen, har fuld kontrol over dit budget og en aftale, der kan skaleres.

Få kommunikation på abonnement

“Med en særlig indsigt i sundhed, samfund og miljø kæmper vi for det bedre liv”